Blog

Τι είναι το άτμισμα

Το άτμισμα είναι η εισπνοή ατμού που παράγεται από συσκευές που ονομάζονται ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) και προσομοιώνει το κάπνισμα αλλά με λιγότερο επιβλαβή τρόπο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ατμός βρίσκεται παντού, στον αέρα που αναπνέουμε σαν υγρασία, στο ντουζ, στην ομίχλη, στο φαγητό που φτιάχνουμε. Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου διαφέρει από τον φυσικό ατμό του αέρα από την προσθήκη ουσιών εξάτμισης, αρωματικών ουσιών και αν είναι επιθυμητό, νικοτίνης.

Πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η εξής: μια ηλεκτρική πηγή (μπαταρία/ες) τροφοδοτεί με ρεύμα μια αντίσταση με φυτίλι εμποτισμένο στο υγρό ατμίσματος η οποία θερμαίνεται και μετατρέπει το υγρό σε ατμό σε ένα μικρό θάλαμο που ονομάζεται ατμοποιητής. Στη συνέχεια ο χρήστης εισπνέει τον ατμό αυτό μέσω ενός επιστομίου.

Τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που είναι σχεδιασμένες να παράγουν ατμό ο οποίος μπορεί να εισπενέεται. Αποτελούν μια εναλλακτική λύση στο συμβατικό τσιγάρο όπως τα έμπλαστρα ή οι καραμέλες νικοτίνης αλλά με την πιο οικεία αίσθηση του τσιγάρου.

Οι βασικές αρχές των σύγχρονων ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι αυτές της φύσης ενώ εμπλουτίζουν την ατμοποιημένη ομίχλη με νικοτίνη και αρώματα. Είναι σαν να περπατάτε μέσα από μια ομίχλη που μυρίζει φράουλες, γλυκό ή καφέ.

Το υγρό ατμίσματος (e-liquid ή e-juice) αποτελείται από μέρη φυτικής γλυκερίνης (VG) και προπυλενογλυκόλης (PG) σε αναλογίες σύμφωνα με το γούστο του χρήστη. Προαιρετικά περιλαμβάνει και αρωματικές ουσίες κατάληλες για τρόφιμα καθώς και νικοτίνη. Οι αναλογίες VG-PG καθορίζουν την ποσότητα του ατμού και της γεύσης.

Πως ξεκίνησε

Το σχέδιο του Herbert A. Gilbert

Το 1958 ο επιστήμονας Herbert A. Gilbert εμπνεύστηκε και σχεδίασε μια συσκευή η οποίας έκανε δυνατή την εισπνοή θερμού ατμού, προσθέτοντας γεύση καπνού. Η συσκευή αυτή δεν είχε την τύχη και ολοκληρωθεί εμπορικά και να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ηon Λik -photo
Ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου Hon Lik

Εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου θεωρείται ο κινέζος φαρμακοποιός Hon Lik που ήταν βαρύς καπνιστής. Ο Lik το σχεδίασε προσπαθώντας να κόψει το κάπνισμα αφού εξαιτίας του είχε χάσει τον πατέρα του. Κυκλοφόρησε στην Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και στην Ευρώπη και Αμερική γύρω στο 2007. Σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δίαφορα είδη και σχέδια ηλεκτρονικού τσιγάρου με διαφορετικές ικανότητες παραγωγής ατμού και βελτιώσεις αλλά η βασική αρχή λειτουργίας παραμένει η ίδια με το πρώτο που φτιάχτηκε.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορείτε να το αγοράσετε σε μεμονωμένα κομμάτια διαλέγοντας ότι ακριβώς προτιμάτε ή να το πάρετε σε κιτ με όλα τα εξαρτήματα έτοιμα για να ατμίσετε χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν συμβατότητες.

X

Προσοχή

Η χρήση του atmon.gr επιτρέπεται μόνο σε άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών!